Pavlovs puslespill, debutromanen min, er blitt en bok jeg virkelig er stolt av. Historien ble til etter mange år med prøving og feiling når det gjelder skriving og fortellekunst. Det var så mange fallgruver å havne i: å overdrive researchen, å ikke få plottet til å gå fremover, alt for blomstrende språk, og så videre.
I 2018 tok jeg tastaturet fatt med akkurat denne fortellingen. Denne gangen hadde jeg fått gode tips om å skrive om noe jeg kjenner. Og hva kjenner vel jeg bedre enn skoleverket? Det har jeg jobbet i nå 19 år og vært i mange forskjellige roller.
Slik ble læreren Sigurd til, en ganske impulsiv fyr som brenner for jobben sin, elevene og fagene sine. Han ble mann fordi jeg selv er kvinne og gjerne ville distansere meg. Impulsiv der jeg selv er forsiktig, kaotisk der jeg er systematisk. Sigurd fikk eleven Marius, en 13 år gammel kinaputt i en helt ny åttendeklasse, og ikke minst fikk han lov til å undre seg over hvem den mystiske alenefaren til Marius kunne være.
Det var begynnelsen.
Så begynte både Marius 13 år og mystiske pappa Martin å leve sine egne liv. De trakk med seg hele familien og en familiehistorie som trengte å fortelles. Etterhvert tok de faktisk så mye av rampelyset at de kanskje ble viktigere og mer sentrale i historien enn Sigurd selv. Ikke at det gjør så mye for Sigurd. Han er lærer og trives med å hjelpe de rundt seg å skinne.
Historien min er befolket med brysomme fedre, nysgjerrige naboer, flere mysterier og en ustabil mor som holder kortene tett til brystet. Pavlov er en uskikkelig hund som ingen riktig greier å oppdra, men han er også opphavet til klassisk betinging og behaviourismen – noe som har vært en hjørnestein i oppdragelse og pedagogikk så vel som psykologi. Ikke minst er den med på å forme båndene mellom oss både i familie, jobb og skole.
Jeg har vært ute etter å utforske det å begynne på ungdomsskolen med blytung ryggsekk og skulle ta med seg den inn i en helt ny tenåringstilværelse. Gjennom tre fortellende jeg-personer ser jeg historien fra både foreldre, tenårings og lærerperspektivet.
Pavlovs puslespill kom ut på Forlagshuset i Vestfold i april 2024. Den er i salg hos alle norske bokhandlere, direkte fra forlaget og gjennom min egen nettbutikk. I tillegg ble boka kjøpt inn av kulturrådets innkjøpsordning – noe som gjør den tilgjengelig på norske biblioteker.
I 2026 kommer den som lydbok – produsert av Cappelen Damm.